1-İHRACATLARIMIZI HANGİ SIRA İLE TAKİP EDECEĞİZ?

İhracatları her imalatçı için verdiğimiz bir referansla takip ediyoruz. Referans ilk olarak imalatçı firma için verilen numara daha sonra içinde bulunduğumuz yıl ve 9999’a kadar sıralanabilen numaradan oluşmaktadır. Örnek: 909014-0001

2-PEŞİN MAL BEDELİ İMALATÇI ADINA GELEBİLİR Mİ?

Sözleşmemizde de belirttiğimiz üzere peşin bedellerin imalatçı ihracatçı firmaların hesabına gönderilmesini özellikle talep ediyoruz. Gerek firmamızı gerekse aracılık yaptığımız firmaları finansman riski altında tutmamak için böyle talep ediyoruz. Peşin bedel hesabımıza geldiği zaman da üç seçeneğimiz var.

  • I. İmalatçı firma ile teyitleşerek tutarı iade etmek
  • II. Banka aracılığı ile düzeltme mesajı talep edip tutarın gerçek lehdarının imalatçı firma olduğuna dair gönderenden mesaj almak
  • III. İhracat gerçekleşinceye kadar peşin bedel tutarı karşılığı bir bedeli (genellikle KDV iadesinden) blokede tutmak.

3-GERİ GELEN EŞYA KİMİN ADINA GELMELİ?

29/09/2004 tarih ve 2004/24 sayılı Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı genelgeye göre İmalatçı firmamız geri gelen eşyasını kendi adına getirtebilir, özellikle imalatçılarımıza önerdiğimiz yöntem de bu şekildedir.

4-MAL BEDELLERİNİN BİR KISMINA MUTLAKA ALIŞ İŞLEMİ YAPILMASI ZORUNLU MU?

TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARA İLİŞKİN TEBLİĞ (İHRACAT BEDELLERİ HAKKINDA) (TEBLİĞ NO: 32/48) ile tebliğin yayınlandığı tarih olan 04.09.2018 tarihinden itibaren fiili ihracı gerçekleşmiş ihracatların mal bedellerinin tamamının yurda getirilmesi ve %80’inin Döviz Alım Belgesine bağlanması şartı getirilmiştir.

5-İHRACAT MAL BEDELLERİNİN GELECEĞİ HESAP NASIL AÇILACAK?

İhracat mal bedellerinin geleceği hesap numarasının belirlenmesi şu şekilde olacak; imalatçılarımızın çalıştığı banka ve şubesi tarafımıza bildirildikten sonra, Pergamon Status ve alt hesabı imalatçımızın adı olan bir hesap açılarak IBAN numarası tarafımızdan imalatçımıza bildirilecek.

6-FİRMANIZ ARACILIĞI İLE YAPILAN İHRACATLARIMIZLA İLGİLİ BİR FAKTORİNG ŞİRKETİ İLE NASIL ÇALIŞABİLİRİZ?

Şirketimizin düzenlediği Aracı İhracatçı bölümünü de kapsayan sözleşmeyi imzalayan tüm Faktoring firmaları ile çalışabiliriz. Bunun için imalatçımızın anlaştığı Faktoring firmasını bildirmesinden sonra İmalatçımız, Şirketimiz ve Faktoring Firması tarafından imzalanacak sözleşmemizi hazırlıyoruz. Daha sonra İmalatçımızın limit talep ettiği alıcılara ait Limit onay Bildirimlerini talep ediyoruz. Bu işlemler tamamlandıktan sonra gerçekleştirilen ilk ihracatın evrakları tamamlanınca NTR eşliğinde yabancı fatura aslı, konşimento, Türkçe fatura 2. Nüshası ve GB’nin fotokopisi(faktöring firmasının talep ettiği diğer evraklarla birlikte)önce imalatçımız tarafından imzalanıp, kontrol edilmek ve imzalanmak üzere tarafımıza iletilir.

7-TEV ÖDEMESİNİN İMALATÇILARA VERDİĞİNİZ GÜMKARTLARDAN YAPILDIĞINI BİLİYORUZ. MESAİ SAATLERİ DIŞINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN İHRACATLARA AİT TEV ÖDEMELERİMİZİ CEZALI MI YATIRMAMIZ GEREKİYOR?

Hayır, bunun için Tescil edilen Gümrük Beyannamenizin fotokopisini ya da GB tarih ve numarasını, ilgili Gümrük müdürlüğünü ve TEV tutarını firmamız yetkililerinin mail adresine gönderiyorsunuz ve işlem yapıldıktan sonra dekont size gönderiliyor.